Sunday, October 31, 2010

Pergi Tak Kembali

Assalamualaikum Semua.

Malam ni masa aku on the way balik rumah aku dapat dua berita kematian. Seorang kawan dan seorang lagi ayah kepada kawan aku.

SMS pertama aku dapat adalah tentang berita kematian seorang kawan yang pernah kerja di DBP sebelum ni, Encik Borhan @ Bob. Berita yang sangat mengejutkan. Beliau meninggal di Tanah Suci Mekah ketika sedang melakukan tawaf. Subhanallah. Beruntung sungguh beliau. Meninggal di Tanah Suci dan semasa mengerjakan haji. Memang bagus kan? Tapi aku sedikit terkilan kerana aku tak dapat jumpa beliau sebelum beliau ke Tanah Suci. Tak berkesempatan bermaaf-maafan.

SMS kedua aku terima tentang berita kematian ayah kawan aku dari zaman sekolah dulu, Sharinizah Bahari @ Cikja . Ini pun agak mengejutkan aku kerana tengahari tadi aku sepatutnya jumpa dia tapi tak jadi. Dia pergi Carrefour pulak. Kalau aku jadi jumpa dia kat umah dia sure aku dapat jumpa ayah dia tadi. Terkilan lagi aku.

Tapi sesungguhnya ajal dan maiut di tangan Allah. Bila sampai masanya, kita tak dapat nak tangguhkan walau sesaatpun. maka redha sahajalah.

Aku doakan agar roh kedua-dua mereka dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang soleh dan beriman. Aminnn...

Kepada keluarga kedua-dua sahabat ini, aku doakan kalian tabah menerima semua ini. Sesungguhnya Allah lebih menyayangi mereka. Hari ini mereka dijemput Allah, suatu hari nanti masa kita pasti akan tiba. Semoga kita juga dijemput Allah dalam keadaan yang baik seperti mereka. Insyaallah...
Terima kasih kerana membaca. Have a good day!

1 comment:

CheeJa@Nizah said...

Thanks Aida, insyaAllah roh arwah abah aku ditempatkan dikalangan orang yg beriman.InsyaAllah